Archeologisch booronderzoek
Een kijkje achter de schermen
Op het voormalige defensieterrein Kranenburg, waar straks een nieuwe woonwijk komt, zijn we volop bezig met verschillende voorbereidende onderzoeken, waaronder een archeologisch onderzoek. Dit onderzoek geeft ons meer inzicht in wat er zich vroeger op deze plek afspeelde.
Onderzoek naar mogelijke sporen uit het verleden
Recent zijn er op verschillende plekken grondboringen uitgevoerd. Deze boringen helpen om te bepalen of er interessante sporen uit het verleden te vinden zijn. De archeoloog gaat hierbij zorgvuldig te werk en onderzoekt de bodemlagen om zo een beeld te krijgen van wat er vroeger op het terrein te vinden was. Een spannend moment, want wie weet welke bijzondere vondsten de bodem prijsgeeft! Als er interessante vondsten worden gedaan, kan aanvullend onderzoek nodig zijn voordat we verder kunnen. Zo zorgen we ervoor dat geen waardevolle geschiedenis verloren gaat. Dit onderzoek is een belangrijk onderdeel van het proces om de grond bouwklaar te maken.
Grondboringen leveren geen verrassende ontdekkingen op
Op diverse plekken zijn gaten geboord om bodemmonsters te nemen, die vervolgens nauwkeurig zijn onderzocht en gezeefd. Hierbij wordt gelet op sporen van menselijke activiteiten of natuurlijke processen uit het verleden. Dit kunnen bijvoorbeeld stukjes aardewerk, stenen werktuigen, botresten of houtskool zijn. Daarnaast is gekeken naar veranderingen in de kleur en structuur van de bodem, die kunnen duiden op oude bouwlagen of vroegere landbouwactiviteiten. Zo ontstaat een beeld van het verleden van deze plek. Per grondlaag heeft de bodemkundige onderzocht of er sporen van oude bewoning of restanten uit het verleden in de grond zitten.
Helaas of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt, hebben de 16 boringen geen verrassende vondsten opgeleverd, waardoor aanvullend archeologisch onderzoek niet nodig is.